ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΦΑΓΗΤΟ

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ


ΝΤΟΛΑΜΑΔΑΚΙΑ

Υλικά
100 αμπελόφυλλα
5-6 φύλλα μαρούλι
¾ κιλό ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
¾ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό
¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπαςαλάτι
½ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο
1 λεμόνι
3 ½ κούπες ζεστό νερό


Εκτέλεση

Πλένετε τα φύλλα, και βάζετε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει.
Ζεματάτε 10-10 τα φύλλα Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα
αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μισό λάδι με τα κρεμμύδια, να τσιγαριστούν λίγο.
Προσθέτετε το ρύζι και το ανακατεύετε Βάζετε 2 κούπες νερό και όλα τα αρωματικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
Όταν πιει το νερό ανοίγετε τα φύλλα για το τύλιγμα.
Σκεπάζετε τον πάτο της κατσαρόλας με τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα κοτσάνια του δυόσμου, άνηθου, μαϊντανού και 2-3 φύλλα από το μαρούλι.
Σε ένα μεγάλο πιάτο απλώνετε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή μεριά του από κάτω. Βάζετε κοντά στο κοτσάνι του φύλλου μια κουταλιά από την γέμιση .Πρώτα διπλώνετε από την μεριά του κοτσανιού τις δυο άκρες.
Τα χτίζετε κυκλικά και τα σκεπάζετε με 2-3 φύλλα μαρουλιού και όσα αμπελόφυλλα περίσσεψαν.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, νερό και το χυμό του λεμονιού, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο.
Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου