ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΦΑΓΗΤΟ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

συνταγή για σουφλέ τυριων

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ






Υλικά

1/2 λίτρο γάλα
8 κουταλιές αλεύρι
4 αυγά
100 gr τριμμένο gouda
50 gr τριμμένο reggato
100 gr τριμμένη γραβιέρα
50 gr τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι
Μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Για τη μπεσαμέλ θα πρέπει να ανακατέψετε το αλεύρι το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ένα ρευστό χυλό. Στη συνέχεια θα προσθέσετε σιγά – σιγά τα τριμμένα τυριά, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο, όπως κάνετε συνήθως στη μπεσαμέλ που φτιάχνετε για το παστίτσιο και τον μουσακά. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να ανασάνει και να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε μόνο τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε για να διαλυθούν καλά.

Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά στους 180ο C. Προσέχετε το σκεύος να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε το μίγμα να φτάνει το πολύ μέχρι τη μέση του και να έχει το περιθώριο για να φουσκώσει. Θα το δείτε μετά από λίγο να αρχίσει να φουσκώνει, να ροδίζει και να μετατρέπεται σε ένα λαχταριστό σύννεφο. Τότε θα είναι έτοιμο, οπότε το βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως, πριν προλάβει να αρχίσει να χάνει τον όγκο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου