ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΦΑΓΗΤΟ

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΤΙΠ




Ντιπ ελιάς

80 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
2 αντζούγιες
1 κουταλιά σούπας κάπαρη στραγγισμένη
1 ξερή πιπερίτσα τσίλι χωρίς τα σπόρια
1 τσιμπιά φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός του ελαιόλαδου, του λεμονιού και του αλατοπίπερου, στο μπλέντερ και τα χτυπάτε. Προσθέτετε σταδιακά ελαιόλαδο και χτυπάτε λίγο ακόμα –κρίνετε εσείς πόσο παχύρρευστο θέλετε να είναι το ντιπ σας. Στο τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και -αν χρειάζεται- λίγο αλάτι.


Ντιπ με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα

60 γρ. ανθότυρο
100 γρ. λιαστές ντομάτες συντηρημένες σε λάδι
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
½ σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από το ανθότυρο και την πάπρικα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Έπειτα προσθέτετε το ανθότυρο και την πάπρικα και ξαναχτυπάτε. Το ντιπ αυτό μπορεί να συνοδέψει και μπριζόλες ή πατάτες τηγανιτές.


Ντιπ guacamole

3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
Xυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
Αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το αβοκάντο και το περιχύνετε με τον χυμό από λάιμ ή λεμόνι. Σουρώνετε τον χυμό και τον κρατάτε. Χτυπάτε στο μπλέντερ -στην μεσαία ταχύτητα και για λίγο- όλα τα υλικά εκτός του χυμού από τον οποίο θα προσθέσετε μία μόνο κουταλιά. Το ντιπ είναι έτοιμο και μπορεί να συνοδεύσει, μεταξύ άλλων, νάτσος ή τορτίγιας.


Ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης

2 πιπεριές Φλωρίνης (ψητές στο φούρνο και ξεφλουδισμένες)
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
1 φλιτζάνι τσαγιού κατίκι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Αφού καθαρίσετε και πλύνετε τις πιπεριές με λίγο κρύο νερό τις ρίχνετε το μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Για μεγαλύτερη νοστιμιά μπορείτε να ρίξετε και λίγο ξύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου