ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
από την ΜΑΙΡΗ ΛΑΓΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ.
80-100 Σαλιγκαρια,10 μεγαλα κρεμμυδια,
5 σκελιδες σκορδο
4-5 φυλλα δαφνης,
αλατι πιπερι μαυρο σε σπυρια πιπερι κοκκινο
λιγο κυμινο,
γαρυφαλλο
5-6 τεμαχια, κανελα ξυλο
2 τεμαχια,300ml,200ml κρασι μαυρο,
2κσ.πελτες.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καθαριζουμε τα κρεμμυδια και τα σκορδα,τα ψιλοκοβουμε και τα σοταρουμε ελαφρως με το λαδι μας σε ενα ταβα,σε σιγανη φωτια.
Βαζουμε κατοπιν στον ταβα τα σαλιγκαρια,προσθετουμε λιγο νερο και τα αφηνουμε να βρασουμε για μιση ωρα.Στη συνεχεια ριχνουμε το κρασι,τα μυρωδικα,τα μπαχαρικα οπως και τον πελτε,λιωμενο και αραιωμενο.
Τα αφηνουμε να βρασουν ολα μαζι, σε σιγανη φωτια,ανακατευοντας τα καπου καπου.Μετα 40-45 χαμηλωνουμε στο ελαχιστο τη φωτια και κραταμε τον ταβα μας σ αυτην,επειδη ομως εχουν σωθει ηδη τα ζουμια του φαγητου μας,το ανακατευουμε συνεχως.
Αυτη η διαδικασια πρεπει να κρατησει για 20-30 λεπτα και τοτε θα διαπιστωσουμε πως σχεδον εχουν λιωσει τα κρεμμυδια και εχουν γινει μια παχυρευστη σαλτσα μονο με το λαδι-αλλωστε η μοσχοβολια τους θα μας τρυπησει την μυτη.Τα σαλιγκαρια μας ειναι ετοιμα.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τα σαλιγκαρια μπορουμε να τα μαζεψουμε μονοι μας στο βουνο,στα χωραφια αλλα πρεπει να ξερουμε τουλαχιστον οτι καλα ειναι μονο αυτα που εχουν ασπριδερο το κελυφος τους και οχι πρασινωπο.Μπορουμε να τα βρουμε επισης στην αγορα η να μας τα στειλουν απο την Κρητη οπου τα λενε χοχλιους.Απο αυτα γινεται ενα πολυ νοστιμο φαγητο.Δεν σας κρυβω οτι ειναι δυσκολο εδεσμα,αλλα αξιζει τον κοπο,γιατι,επαναλαμβανω,ειναι πεντανοστιμα.Τα βαζουμε σε λεκανη που εχει νερο ως την μεση και την σκεπαζουμε με καπακι,προσθετοντας ενα βαρος απο πανω για να μην μας φυγουν τα σαλιγκαρια.Οσα ειναι ζωντανα θα βγουν απο το κελυφος και θα φανουν τα κερατακια τους.Στην συνεχεια τα πλενουμε και τα βαζουμε σε μια κατσαρολα με κρυο νερο και τα βραζουμε περιπου για 20 λεπτα,ριχνουμε ξυδι και αλατι.Τοτε θα βγαλουν ολα τους τα σαλια και πολυ αφρο.Εμεις,βεβαια θα συνεχισουμε να ξαφριζουμε χωρις σταματημο, ωσπου να καθαρισει το νερο.Καποια στιγμη υστερα απο περιπου μια ωρα,αν αμφιβαλλουμε,μπορουμε να δοκιμασουμε ενα ενα.Τα κατεβαζουμε απο την φωτια και κατοπιν χυνουμε το ζεματιστο νερο τους,τα πλενουμε με κρυο νερο και τα αφηνουμε στο σουρωτηρι,να κρυωσουν.Με κοφτερο μαχαιρι κοβουμε το πισω μερος τους ωστε ετσι να καθαρισει εντελως, ενω απο την τρυπα που ανοιγουμε κοβοντας τα, μπαινει μεσα τους το αλατι και το λαδι και γινονται πιο νοστιμα.
Τα πλενουμε 3-4 φορες για να φυγουν ολα τα κομματακια απο τα τσοφλια.Και τα σαλιγκαρια μας ειναι ετοιμα για μαγειρεμα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου