ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις και 300 γραμμάρια ακόμα στην άκρη (αυτό είναι στο σύνολο περίπου 8 κούπες)
2 κούπες ελαιόλαδο (ή 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο και 2 κουταλιές φυτίνη)
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι (2 πορτοκάλια μεγαλούτσικα είναι αυτά)
1/4 κούπας κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα σκόνη
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
1 ξυλαράκι κανέλα
Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο
Μια φλούδα πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί, χωρίς το άσπρο)
Για το πασπάλισμα
1/2 κούπα τριμένα καρύδια
1 κουτ.γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω το 1 κιλό αλεύρι με το μπέικιν και το κοσκινίζω σε ένα δοχείο. Το υπόλοιπο το αφήνω στην άκρη γιατί μπορεί να μην χρειαστεί.
Αφήνω και σε μια λεκάνη, χτυπάω για λίγο με το μίξερ τα : λάδι – φυτίνη – ζάχαρη – κονιάκ – ξύσμα – κανέλλα – γαρύφαλλο . Ανακατεύω με τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι να αφρίσει και τη ρίχνω κι αυτή στη λεκανίτσα ανακατεύοντας.
Ρίχνω σιγά-σιγά το μισό αλεύρι και συνεχίζω να χτυπάω με το μίξερ. Αφού ενσωματωθεί αφήνω την τεχνολογία στην άκρη κι αρχίσω το ανακάτεμα με το χιονάτο χέρι ρίχνοντας με το άλλο χιονάτο χέρι σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι. Είναι σίγουρο πως το 1 κιλό θα το πάρει, από κει και μετά ζυμώνοντας βλέπω αν χρειάζεται κι άλλο και προσθέτω.
Για να είναι η ζύμη σωστή δεν πρέπει να κολλάει στο χέρι, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και να γίνεται εύκολα λεία μπαλάκια. Όταν φτάνω σε αυτό το σημείο, σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω για 5 λεπτά στην άκρη (δεν χρειάζεται πολύ ξεκούραση το μελομακάρονο)
Λαδώνω το πρώτο ταψί και αρχίζω να πλάθω τα μελομακάρονα και να τα τοποθετώ. Για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία προτείνω κόψιμο με κουπ-πατ για να πετύχετε ομοιόμορφο μέγεθος άρα και ψήσιμο. Αν το πλάσετε με το χέρι όπως εγώ, προσοχή να μην είναι τέρατα γιατί θα απλώσουν και θα γίνουν σούπα στο ταψί.
Τα βάζω στο ταψί με απόσταση κανά δυο εκατοστά και ψήνω στους 180 για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν. (βγαίνει παραπάνω από 1 ταψί, ανάλογα το μέγεθος 2-3 ίσως)
Όταν τα βγάζω από το φούρνο τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Μετά τα ξεκολλάω και τα αφήνω μέσα στο ταψί για να τα σιροπιάσω.
Στο μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι. Όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύω και βράζω για 5 λεπτά περίπου. Θα δείτε ότι το σιρόπι θα βγάλει αφρούς (το μέλι φταίει). Τους βγάζετε με μια κουτάλα και το σιρόπι είναι έτοιμο.
Όπως είναι ζεστό το μοιράζω στα ταψιά με τα κρύα μελομακάρονα. Τα γυρνάω κι από την άλλη μεριά να ρουφήξουν καλά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου