ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΦΑΓΗΤΟ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΓΛΥΚΟ ΚΑΣΤΑΝΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


γλυκο καστανο

Τα υλικά
1 κιλό Κάστανα φρέσκα
1 κιλό Ζάχαρη
4 1/3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες ή ένα λουβί
Μισό λεμόνι

Υπολογίστε λίγα παραπάνω κάστανα γιατί μπορεί να βρείτε κάποια χαλασμένα. Πετάξτε αυτά που έχουν έστω και την παραμικρή τρυπούλα ή σαπίλα. Αρκεί ένα χαλασμένο κάστανο για να χαλάσει όλο το γλυκό!

Πάμε να φτιάξουμε το γλυκάκι
Το γλυκό πετυχαίνει μόνο με φρέσκα κάστανα. Αν τα κάστανα που έχετε είναι πολυκαιρισμένα, δοκιμάστε να τα βράσετε (πριν τα καθαρίσετε) για 10 λεπτά.
Σε κατσαρόλα βάζετε την ζάχαρη και το νερό και βράζετε για 10-12 λεπτά. Ρίχνετε τα κάστανα με προσοχή και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε για 20-25 λεπτά να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Αν σχηματιστεί αφρός, τον αφαιρούμε για να μείνει το γλυκό μας διάφανο.
Σβήνετε την φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το γλυκό όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα αφαιρείτε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα, δοκιμάζετε ένα κάστανο για να δείτε πόσο βρασμένο είναι και έτσι κανονίζετε πόσο χρόνο επιπλέον χρειάζεται. Βλέπετε το σιρόπι και άν είναι πολύ πηχτό προσθέτετε 2-3 Κ.σ. νερό και βάζετε στη φωτιά το σιρόπι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε την βανίλια και τα κάστανα και βράζετε για άλλα 10-20 λεπτά. Στο τέλος θα πρέπει να κρατάνε αλλά να είναι ποτισμένα με σιρόπι, κάτι που γίνεται μόνο με φρέσκα κάστανα.
Ρίχνετε το λεμόνι, ανακατεύετε και έτσι όπως είναι καυτό, γεμίζετε προσεχτικά το βάζο. Κλείνετε αμέσως με το καπάκι, αναποδογυρίζετε το βάζο και αφήνετε για 5 λεπτά. Ξαναγυρίζεται τα βάζα. Σε 5-10 λεπτά θα ακούσετε ένα "πλοπ" και το καπάκι θα πάει ελαφρά προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει οτι το βάζο σφραγίστηκε
Αποθηκεύετε σε σκιερό και δροσερό μέρος ή αφήνετε να κρυώσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου